A bőr felépítése és szerepe

A bőr felépítése, szerepe

 

A szép és egészséges bőr több, mint csupán az arc és test vonzó köpenye. A bőr maga mintegy 1,5-2 m2 felületével a legnagyobb szerve az emberi testnek. Külleme rengeteget elárul az egyes ember testi és lelki állapotáról. Különösen vonatkozik ez az arc bőrére. Felépítését tekintve nincs lényegesebb különbség a test más tájain található bőrtől. Ámde erősebben ki van téve a környezeti hatásoknak, ráadásul állandóan a figyelem középpontjában van. Ezért érdekel minden nőt az arcápolás.

Bőrünk 3 fő rétegből épül fel:

A bőr legfelső rétege a hámréteg (latinul epidermis), amely biológiailag a legaktívabb réteg, mert különböző feladatokat ellátó sejtekből épül fel pl. pigmentsejtek, keratinsejtek. Bőrünk képes megújulni. Ez úgy történik, hogy 28 naponként a bőr sejtjei a felszínre tolódnak, miközben elveszítik sejtmagjukat. Ezek az ún. szaruréteget alkotják. A mindennapos arcápolással, mosdással, dörzsöléssel leválnak a bőrfelszínről. Helyüket állandóan új sejtek foglalják el. Ezt a folyamatot regenerációnak nevezzük. A bőrünk tehát kb. 3-4 hetenként kicserélődik, megújul. Ha ez a folyamat zavartalanul megy végbe, akkor bőrünk tökéletes védelmet nyújt a bennünket ért környezeti hatások kivédésében.

A középső réteg az irha (latinul corium v. dermis). Ez kollagén és elasztikus rostokból áll. Itt találhatunk vér- és nyirokedényeket is. Ez a réteg szilárd kötőszövetből álló réteg, amelyben idegvégződések, tapintó és egyéb receptorok vannak. Ugyanitt találhatjuk a faggyúmirigyeket és a verejtékmirigyeket is, valamint a szőrszálak gyökereit. Ez a réteg a bőr rugalmasságáért, nyújthatóságáért felelős.

Legalul található a bőralja (latinul subcutis). Ami a zsírsejtek rétege, és amelyet átszőnek a kötőszöveti rostok, az idegek, a vér- és nyirokedények. Ez a bőr alatti zsíros kötőszöveti réteg a különböző nyomásingerek tompítására szolgál, hőszigetelő rétegként funkcionál, valamint a kalóriák itt raktározódnak a szűkösebb időkre.

Lélegzik a bőr
A vér kb. 1/4-e a bőrben kering, és tápanyagokat szállít a sejtekhez, ami az új sejtek képződéséhez szükséges. Oxigént szállít, illetve az energiaforrásként szolgáló szénhidrátokat, (pl. glikogént, peptidet) aminosavakat, – a fehérjék és zsírok felépítéséhez – és az elengedhetetlenül fontos vitaminokat, ásványi anyagokat, nyomelemeket. A hámréteget az irha réteg táplálja, amelyet kapilláris rendszerével lát el. Fogaskerékszerű betüremkedésekkel kapcsolódik a hámréteghez.
A két réteg ilyen elrendezése a kor előrehaladtával fellazul, és egyre jobban kisimul. Ezáltal a felhám alaprétegében előfordulhatnak oxigén- és tápanyag-ellátási hiányok. Ezeknek a pótlása az egyik legfontosabb feladat. Habár a kozmetika fő szempontja az arcbőr ápolása fontos, hogy ismerjük a bőrt, mint a szervezet szereplőjét, mert az arcbőrön láthatóvá válik amint funkcióiban valamiféle zavar támad.

Vissza a problémára