A cellulitisz és kialakulása

Cellulitisz és kialakulása

 

A karcsú nők is gyakran észlelik magukon a cellulitisz (narancsbőr) tüneteit. Leggyakrabban a derék, csípő, fartájék és combok érintettek, de a közhiedelemmel ellentétben nem túlsúlyosság idézi elő.

A bőrt tápláló erek az évek során fogyatkozni kezdenek, a helyi vérkeringés lelassul. Emiatt a vér kevesebb oxigént és tápanyagot képes odaszállítani és a kialakuló cellulitis ennek a romló vérkeringésnek a következménye. A cellulitisz a zsírsejtek megnagyobbodása a bőr alsó rétegében, melyet nyirok és véráramlási zavarok kísérnek.

A zsírsejtek kötőszövetből felépülő kamrácskákban helyezkednek el. A keringés zavarai helyi vízvisszatartáshoz (ödémához) vezetnek, emiatt a zsírsejtek felpuffadnak és feszítik a kötőszövetes kamrák falát. Ennek az állapotnak az lesz a következménye, hogy a kamrácskák fala zsugorodni kezd és megvastagszik. A bőrön ekkor észleljük a narancsbőr (cellulitisz) tüneteit.

A narancsbőr fokozatai:

Első fokozatú narancsbőrről akkor beszélhetünk, amikor a bőr felülete még látszólag egyenletes, de két ujjunkkal összenyomva már láthatók cellulitra utaló apró elváltozások a bőrfelszín alatt. Mivel ez a legenyhébb elváltozás, még könnyen kezelhető.

Második fokozatú narancsbőr esetén bőrünk fekvő helyzetben még tökéletesen simának látszik, de felállva már észlelhetjük a tüneteket, anélkül, hogy a bőrt összenyomnánk. Ebben a fokozatban már szükségünk lesz egy kezelésprogram kiválasztására, mert segítség nélkül nem tudjuk felszámolni.

Harmadik fokozatban már fekve és állva is határozottan látszik a narancsbőr. Képes eltorzítani a testkontúrokat, és ruházaton keresztül is észrevehető. Határozott életmódváltás, és rendszeres kezelés-kombináció szükséges, kiegészítve otthoni ápolással is.

 

Vissza a megoldásra