A vízszennyezés forrásai

Vízszennyezés forrásai

 

Minden, ami egyszer kikerül a környezetbe vagy szervezetünkön keresztül megy (pl.: gyógyszerek, tartósítószerek, színezékek…) bekerül a vízkörforgásba!

 

A vizek szennyezése hatalmas méreteket öltött. Az ipari (2,5millió köbméter, ennek fele tisztítás nélkül a szabadba) és mezőgazdasági tevékenység következtében savak, lúgok, az egészségre káros fémek és nem fémek, szerves anyagok, növényvédő szerek, gyomirtók, hormonok kerültek vizeinkbe. Az óceánokba évente 2,6 millió tonna nitrát, 2,5 millió tonna cink, 370 ezer tonna ólom kerül. A folyókba és tavakba pedig 300 milliárd liter szennyvíz kerül. A mezőgazdaságban évente 80 millió tonna műtrágyát használnak.

 

Ezen kívül a háztartásokból mosószerek, öblítők, vízlágyítók, kozmetikumok, savak és lúgok kerülnek ki.

Évente több mint 120 millió tonna mosószert, kozmetikumot használunk fel. A szennyezett víz sajnos több környezeti katasztrófához vezetett. A balesetek, az emberi figyelmetlenség és felelőtlenség következményei súlyos sebeket ejtettek a természeten és így a mi életünkön is.

Felszíni vízszennyezési példák sorában “előkelő” helyre kívánkozik a 2000-es tiszai ciánszennyezés, ami Nagybánya környéki bányavidékről indult. Felszíni vízszennyezések közül hazánkra vonatkozóan legaktuálisabb probléma a Rába habzása (2001 óta), melyet a stájerországi és burgenlandi bőrgyárak tisztított vegyi és biológiai szennyvize okoz.

Gleccserek vizében is találhatók már szennyező anyagok, valamint az erőteljes környezetszennyezés miatt a jégsapkák is veszélyben vannak.

“Jóllehet a források túlnyomó többségében a vízben lévő peszticidek mennyisége nem éri el a törvényben meghatározott határértéket, a probléma akuttá válhat, ha a jövőben egyre inkább a szárazság lesz meghatározó időjárásunkban” – közölte Philippe Roch a svájci környezetvédelmi hivatal igazgatója.

Ezért különösen fontosak a víz minőségének vizsgálati módszerei és a víztisztítás lehetőségei!


Vissza a problémára