Mi az ásványvíz

Mi az ásványvíz?

A rossz minőségű ivóvizet az emberek gyakran helyettesítik ásványvízzel. Az ivóvíz és ásványvíz azonban nem ugyanaz. Az ásványvíz lehet gyógyvíz, vagy általános ásványvíz.

A gyógyvíz – gyógyhatású víz, a benne lévő ásványi sók gyógyhatásából kifolyólag. Az ilyen víz nem alkalmas állandó fogyasztásra, kizárólag orvosi utasításra fogyasztható.

Az általános ásványvíz kevesebb sót és idegen anyagot tartalmaz, de állandó fogyasztása szintén nem ajánlott. Az üzletekben vásárolt palackozott ún. ásványvíz leggyakrabban közönséges tisztított vezetékes víz.

Az ásványvízben a leggyakrabban előforduló ásványi anyagok a következők:
Kalcium, Magnézium, Vas, Nátrium, Kálium, stb. Kalciumból az ember napi szükséglete kb. 1-2 g (1000-2000mg), magnéziumból kb. 0.5g (500mg), nátriumból a felnőtt ember napi szükséglete 2g-ra (2000mg), kálium esetében 3 g-ra (3000mg) tehető. Pár napja kezembe vettem egy üveg közepes árfekvésű ásványvizet, melyben az összes oldott ásványi anyag mennyiség 509 mg/liter. Ebből a kalcium részesedése 34 mg/l, a nátriumé 50 mg/l, a magnézium tartalom pedig 25mg/l.

Ha megnézzük a számokat tisztán látszik, hogy egy liter ebből a bizonyos  ásványvízből a napi minimális kalcium szükségletünk 3,4%-át, nátrium szükségletünk 2,5%-át, magnézium szükségletünk 5%-át fedezi. És nagyjából ezek az arányok jönnének ki a többi ásványi anyaggal kapcsolatban is. Vagyis kb. 20-40 liter ásványvizet kellene meginnunk naponta, ha palackozott ásványvízből szeretnénk biztosítani szervezetünk ásványi anyag szükségletét…

Most nézzük meg mi a helyzet a zöldségekkel, gyümölcsökkel, egyéb élelmiszerekkel: pl. a kalcium esetében: 10 dkg ementáli sajtban nagyjából 1200 mg kalcium található.
Tehát 10 dkg sajt a napi minimum kalcium szükségletünket fedezi!

Ásványi anyag szükségletünket nem az ivóvízzel, vagy bármilyen más folyadékkal, hanem megfelelő, kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozással kell biztosítanunk!

Az ásványvíz csak nagyon kis részét tudja biztosítani az ásványi anyag szükségletünknek. Nem igaz az a sokat hangoztatott vélemény, hogy az ásványvizek kiemelkedően fontos szerepet játszanak, a bennük lévő ásványi anyagok révén az emberi szervezet megfelelő működésében. Sőt, egyre többet hallani azt a vélekedést is, mely szerint a túl sok szervetlen ásványi anyag, ami bekerül a szervezetünkbe az ásványvizekből, kifejezetten káros számunkra, mert nagymértékben megterheli azt, különböző lerakódásokat, köveket tud előidézni.


FONTOS!

Napi 2-3 liter tiszta víz elfogyasztása sokkal nagyobb szellemi és fizikai teljesítőképességet biztosít mindenkinek. A szervezet alapvető méregtelenítő funkciói is zavartalanul fognak működni megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel esetén, ami az alacsony ásványi anyag tartalmú tisztított vizet jelenti…

Vissza a problémára