Káros a takarítás?

A takarítás káros az egészségre?


A vegyszerek allergizáló hatásáról már volt szó, de nem ez az egyetlen egészségkárosodás, melyet a vegyszerektől elszenvedhetünk, csupán ennek a tünetei jelentkeznek a leggyorsabban.

Az egyik leggyakoribb összetevő, mely hatást gyakorolhat egészségünkre hosszútávon, az egy hormonális hatású égésgátló vegyület, mely által nem csak az van veszélynek kitéve, aki a takarítási funkciókat ellátja, hanem mindenki, aki azt a helyiséget használja, ahol a vegyszer alkalmazva volt. Legfőképpen a helyiségben lévő por belélegzése által jut be a szervezetbe ez az igen káros anyag, ami főként a fejlődő szervezetek idegrendszeri fejlődését befolyásolja.

Több fajtája létezik azoknak a vegyi anyagoknak, melyek rákos megbetegedéseket okozhatnak, valamint az arra hajlamos szervezetnél elősegíthetik annak kialakulását.
A leggyakoribb egészségkárosító hatást azok a vegyi anyagok érik el, melyeknek gőzét belélegezve indul el a romboló folyamat a szervezeten belül. Ez sem kizárólag azt a személyt érinti, aki a takarítást végzi, hiszen a különböző vegyszerek kipárolgásai különböző időintervallum alatt történnek. Erősebb szagú vegyszerek esetében megfigyelhetjük, hogy néha hosszú órákat vesz igénybe, hogy kiszellőzzön az adott helyiségből.

Ugyanilyen fontosságot érdemel a bőrön keresztül felszívódó különböző mérgek jelenléte, mivel ezek is életünk részei. Ezt nehezebb beazonosítani, mivel olyan krónikus tüneteket produkál bizonyos idő eltelte után, melyet a legritkábban lehet közvetlen összefüggésbe hozni a felszívódott vegyi anyaggal. Ennek romboló hatása általában rendszeres használat függvénye.
A vegyi anyagok nagy többsége az idegrendszeri működést támadja elsősorban, éppen ezért nehezen beazonosítható a veszélyforrás. Egy hétköznapi példával élve, ha valaki egyre inkább elfelejt dolgokat, valószínűleg az jut eszébe legutoljára, hogy ennek okát a takarításban használatos vegyszerekben keresse. Súlyosabb betegségeknél is hasonló a helyzet, ezért sokkal nehezebb ellene védekezni.

Mivel egészen nagy számú és sokféle vegyi anyagról van szó, ezért az sem ritka, hogy egynél több ilyen anyagot tartalmaz egy háztartási vegyszer. Ilyen esetekben, legenyhébb számítások között is, a két vagy több vegyi anyag káros hatása összeadódik, de az is gyakori, hogy felerősítik egymást, és meggyorsítják a rombolás tempóját.
Nem igazán van más megoldás erre a kérdésre, mint a tisztítószerek redukálása a feltétlenül szükséges szintre. Sok vegyszert kiválthatunk természetes anyagokra, de ha csak a felesleges vegyszereket nélkülözzük, azzal is sokat tettünk magunk és családunk egészségének érdekében.

 
 
Vissza a Megoldásra