Létfontosságú zsírok

Egészségtelen táplálkozás

A létfontosságú zsírok és olajok

A zsír a legnagyobb energiamennyiséget hordozó tápanyagunk, melyre a szervezetnek optimális arányban feltétlenül szüksége van. Az egészséges táplálkozás irányelveinek megfelelően a napi energiaszükséglet maximum 30%-a származhat zsírokból (szív- és érrendszeri betegségek, ill. fogyókúra esetén 25%).

A magyar lakosság kb. 1/3-a túlsúlyos, illetve a halálozási statisztikát még mindig a szív- és érrendszeri betegségek vezetik, melyeknek rizikófaktorai többek között a magas koleszterinszint és az elhízás.
Kapcsolódó cikk -> Tévhitek a koleszterinről

Miért kellenek a zsírok és olajok a szervezet számára?
A túl sok zsír zsírossá tesz. De a zsírok arról is gondoskodnak, hogy szervezetünk működjön. Nélkülük például az életfontosságú vitaminok sem tudnának felszívódni szervezetünkbe. Tehát hiába eszünk vitamindús, tápláló élelmiszereket, ha azok nem tudnak beépülni, hasznosulni.

Ezek szerint zsírokat kell fogyasztanunk?
Igen.

Na jó, de milyen zsírokat?
Természetesen egészséges zsírokat.

Miben találhatók meg ezek az egészséges zsírok?
A növényi olajokban. Miért? Mert az egészségünkre jótékony hatással bíró telítetlen zsírsavak a természetben leginkább a növényekben fordulnak elő. A repceolaj, olívaolaj, napraforgóolaj, búzacsíraolaj, argánolaj, ligetszépe olaj, baobabolaj, dióolaj és sok más olaj tartalmaz telítetlen zsírsavakat és emellett értékes, zsírban oldódó vitaminokat is, mint például E-, D-, K- és A-vitaminokat. Ráadásul vannak olyan zsírok, melyeket szervezetünk nem tud önmaga előállítani, csak a táplálékkal együtt juthatunk hozzá. Az élelmiszertudósok az ilyen olajokat és zsírokat esszenciálisnak nevezik. Ezek fontos építőelemeket szállítanak a hormonok és sejtmembránok számára, valamint kiváló energiahordozók.
Kapcsolódó cikk -> A zsírok szerepe és csoportosítása

Az egészséges zsírok nem rakódnak le a szervezetben!

Hogyan segíthetünk szervezetünknek, hogy emészthető és felhasználható olajokhoz juthasson?
Úgy, hogy az olajakat emulzió formájában fogyasztjuk el, mint ahogy az a természetben is előfordul.

Hogyan tudnék én is hozzájutni ezekhez az egészséges olajokhoz?
A megoldást nálunk megtalálja!