Salátaöntetek

Egészséges és alacsony kalóriatartalmú salátaöntetek Quality Life Italrendszerű Emulzióval

Egy tál, ropogós friss saláta igazi vitamin koktél. Ideális és segít abban, hogy fitt maradhass. Nos, a salátára önmagában ez igaz, de a salátaöntetekre, már nem minden esetben.
A salátaöntetek valódi kalória bombák, amelyek 100 ml-ben akár 300 kalóriát (kcal) is tartalmazhatnak. Összehasonlítva azonos súllyal az öntet 30-szor több kalóriát tartalmaz, mint a saláta. A kész 100 ml-es öntetek, amik kevesebb mint 30 kcal-t tartalmaznak, gyakran kémiai koktélok: ízfokozók, édesítőszerek, sav szabályozók. Ami fontos egy salátaöntetben az hiányzik belőlük. Egy természetes olaj, a vitaminok feszívódásához.

Milyen tulajdonságoknak kell megfelelnie egy igazán egészséges salátaöntetnek?

1.    100 ml salátaöntet ne legyen több 25 kcal-nál
2.    csak természetes összetevőket tartalmazzon, lehetőleg ökológiai gazdálkodásból.
3.    tartalmaznia kell egy kevés növényi olajat, hogy az olajban oldódó vitaminok  jobban felszívódjanak a szervezetben.

 

A táplálkozási szakértőink, ínyenc szakácsokkal együttműködve létrehoztak egy wellness-öntetet, amely kielégíti az egészséges salátaöntet minden tulajdonságát. Ennek elkészítéséhez a következőkre van szükség:

  • Quality Life Italrendszer a létfontosságú vital emulzió készítéséhez
  • LimOlive vagy Alapolajkoncentrátum
  • Guarliszt vagy Szentjánoskenyér-liszt
  • Borecet vagy valódi citromlé, balzsamecet
  • Só és egy kevés valódi nádcukor                                           

Alaprecept 200 ml öntethez:

200 ml VitalEmulzióba belekeverünk 1 teáskanál citromlét. Ezután lassan belekeverünk 1 teáskanál guarlisztet (vagy 1 teáskanál Szentjánoskenyér-lisztet), csipetnyi sót és 3 teáskanál borecetet, majd 10 percig állni hagyjuk. A 10 perc letelte után újra megkeverjük és hozzáadjuk a salátanövényeket. A salátaöntet mindössze 8 kalóriát tartalmaz!
Ha valami édesebbre vágyik:
Az előző recepthez keverjünk egy teáskanál valódi nyers nádcukrot. Így az öntet kellemesen édes lesz és még mindig csak 38 kalóriát tartalmaz.
A Balzsamecet szerelmeseinek:
Használja az alapreceptet, de citromlé helyett borecetet tegyen bele 1 teáskanál balzsamecettel. Ez az öntet is csak 24 kalóriát tartalmaz.

Az alapanyagokról:

A citromlé és a balzsamecet nagyon jó kiegészítő emulgeálószer a Vitalemulziókhoz.  A borecetben és gyümölcsecetekben ez a tulajdonság nincs meg. Ezért a salátaöntetünkhöz mindig használjunk egy teáskanál frissen facsart citromlét, vagy ( a kissé sötétebb) balzsamecetet. A guarliszt vagy szentjánoskenyér-liszt krémes állagot kölcsönöz és elősegíti a hozzávalók könnyebb elkeveredését. Mindkét liszt magas rosttartalmú ugyanakkor alacsony kalóriatartalmú így segíti a hatékony fogyókúrát. A guarliszt hatékonyabb, könnyebb elkeverni, és feleannyi kell belőle mint a szentjánoskenyér-lisztből. Mindkét liszt tisztán növényi eredetű gyakran használt bio élelmiszer.

Vissza a Vitalkonyhára
 
Vissza a Mintanapra