Gyógyszerek mellékhatásai

Gyógyszerek mellékhatásai

 

A 18-64 életév közötti emberek háromnegyede használ valamilyen fájdalomcsillapító tablettát vagy kenőcsöt, a mellékhatásokról viszont sokan nem tájékozódnak. Kevesen vannak tudatában annak, hogy a vény nélkül kapható láz- és fájdalomcsillapítók is rengeteg káros anyagot tartalmaznak. A veszélyre gyakran még a reklámokból sem derül fény, csupán ennyi:

„Kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!”

 Ismerősen cseng a reklámok szövege, ugye?

Ön tisztában van a gyógyszerek mellékhatásaival, amiket beszed?

Néhány ismert gyógyszer és mellékhatásaik, amelyeket minden ember élete során többször is bevesz.

 Algopyrin:

A metamizol–nátrium káros hatásai miatt betiltott Algopyrin nagy port kavart. Az említett fájdalomcsillapító 400 mg metamizolt tartalmaz, amely hatóanyagot a ’80-as években több országban is betiltották súlyos immunrendszert károsító hatása miatt. Emellett nem megfelelő alkalmazása szív- és érrendszeri panaszokat is okozhat, illetve károsíthatja a vesét. Egy évtizeddel később azonban kiderült, hogy a hatóanyag nem is annyira káros, mint ahogy azt feltételezték, mivel csak hosszútávon történő, rendszeres adagolása, illetve túladagolása vezet súlyos következményekhez. A metamizol hatására a fehérvérsejtszám csökkenése agranulocitózishoz vezethet, tehát a szegmentált magvú fehérvérsejtek hiányához, szinte teljesen lerombolva a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezőképességét. Ez azonban csak akkor fordulhat elő, ha huzamosabb ideig szed valaki metamizol-tartalmú gyógyszert.

Paracetamol:

A vényköteles Algopyrin mellett csupán kevesen ismerik a paracetamol-tartalmú készítmények veszélyeit. A megfázás elleni italporok és a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók nagy része tartalmazza ezt a hatóanyagot, ami túlzott fogyasztás esetén súlyos májkárosítóként is funkcionálhat. A paracetamol májkárosító hatását továbbá fokozhatják a nonszteroid fájdalomcsillapítók. Ha tehát megfázás elleni italport alkalmaz, ajánlott abból csupán napi egyet fogyasztani a megengedett négy helyett, különösen, ha közben egyéb láz- és fájdalomcsillapítót is szed. A paracetamol-túladagolás ugyanis hepatotoxicitáshoz, vagyis májmérgezéshez vezethet, mivel hatóanyagai a májban kerülnek feldolgozásra, amely folyamat során keletkező egyik anyag okozhatja a mérgezést. Hazánkban évente mintegy harminc-ötven ilyen eset fordul elő.

Aspirin:

A harmadik leggyakrabban alkalmazott fájdalomcsillapító az Aspirin, melynek alkalmazása súlyos gyomorpanaszokhoz vezethet. Bár ma már elérhető a piacon olyan változata is, ami a lassabb oldódás érdekében védőbevonattal rendelkezik, a hagyományos Aspirint jobb, ha bevétel előtt egy kevés vízben feloldja, utána pedig eszik pár falatot. Bár ez a gyógyszer a legerősebb gyomorkárosító, az összes fájdalomcsillapítóra igaz, hogy savas oldódása miatt körültekintően, bő folyadékkal érdemes bevenni, különben a gyomor falára feltapadva akár át is lyukaszthatja a gyomorfalat.

 

Vissza a problémára