A víztisztítók fajtái


Víztisztító fajták

Vízszűrő kancsók: Kisméretű aktívszenes szűrőt és ioncserélő gyantatöltetet tartalmaznak. Tisztító képességük, kapacitásuk alacsony, üzemeltetésük drága, csak alkalmankénti használatra javasolt (pl. nyaralás).

Aktív szénnel történő vízszűrés: Az aktívszenes vízszűrő berendezések azokat a szerves anyagokat, klórt, klór származékokat tudják eltávolítani, csökkenteni, melyek a víz rossz ízét, szagát okozzák. Ez a víz már élvezettel fogyasztható, szívesen iszunk belőle sokat, így egészségünk szempontjából is előnyös!

Működési elvük, hogy nagy felület abszorbeál, szerves anyagokat (hajunk, ruhánk is ezért telítődik szagokkal), klórt, klór származékokat és az aktivizált szénnel érhető el a legnagyobb fajlagos felület. Minden más hatás, amit az aktív szénnek tulajdonítanak, tévedés (fertőtlenítő hatás, nem szerves anyagokkal szembeni tisztítóhatás). Két fő probléma léphet fel használatukkal: a szűrő által megfogott szerves anyagok táptalajt jelentenek a baktériumok számára, így itt nagymértékű szaporodás és méregtermelő biofilm képződés (nyálka) indulhat meg. Védekezni ezüstözéssel, vagy vezérelt öblítési ciklusokkal lehet ellene. A másik az, hogy a telített szénszűrő visszaold, így ilyenkor már szennyezettebb víz jön belőle, mint ami belemegy. Védekezni csak a nagy felületű minősített szűrők választásával, és az előírt cserék betartásával lehet ellene.

Fordított ozmózis (RO) rendszerű víztisztító technológia
A fordított ozmózis technológiát a NASA fejlesztette ki, és a 60-as évektől kezdve az amerikai hadsereg használta háborús övezetekben, vegyi és biológiai fegyverekkel szennyezett területen ivóvíz előállítására, valamint a világűrben. Az 1991-es Öböl-háborúban állítólag 100.000 RO (reverse osmosis) készülék biztosította a szövetséges csapatok számára a tiszta és biztonságos ivóvizet.

Az eltelt évtizedek alatt a technológia fejlődésével évről évre kedvezőbb lett az ára, ami lehetővé tette ennek az eredetileg katonai eszköznek a lakossági felhasználását is háztartási víztisztító készülékként. Az ozmotikus vízszűrő működése a természetből jól ismert folyamat, az ozmózis elvén alapul. Az ozmózis folyamatában a membrán átengedi az oldószert, de nem engedi át az oldott anyagot. Addig hígul az oldat, ameddig kiegyenlítődik a két oldal ozmotikus nyomása.

Az ozmózis egy spontán oldószer áramlási folyamat egy félig-áteresztő membránon keresztül az alacsonyabb koncentrációjú oldatból a magasabb koncentrációjú oldat felé. A membrán átengedi az oldószert, de nem engedi át az oldott anyagot. Az ozmózis oka az ozmotikus nyomáskülönbség, amit az oldatok koncentráció különbsége hoz létre. Ozmózis akkor jön létre amikor elválasztunk két különböző koncentrációjú oldatot. Minél nagyobb az oldott anyagok koncentráció különbsége, annál nagyobb az ozmotikus nyomás. A fordított ozmózis során az alkalmazott nyomás segítségével az oldószer préselődik át a membránon, és ez lesz a tisztított víz. A vízvezetékből beáramló vizet a membrán kettéosztja tisztított vízre és a szennyező anyagokban feldúsult maradékra.

Vissza a megoldásra