Ásványi anyag túladagolás

 Ásványi anyag túladagolás

A természetes ásványvizeket nem szabad összetéveszteni az ásványi anyagokkal dúsított italokkal, ez utóbbiak ásványianyag-tartalmát ugyanis mesterségesen alakítják ki. A gyártás során az ivóvizet tisztítják, majd engedélyezett anyagokkal, ásványi sókkal dúsítják. Szénsavas és szénsavmentes formában is előállítják. A palack címkéjén kötelező feltüntetni, hogy nem valódi ásványvízről van szó.

Szomjoltásra az ivóvíz és az ásványvíz a legalkalmasabb, azonban nem célszerű csak ásványvízzel fedezni napi folyadékszükségletünket. Míg az 500-2000 mg/l ásványi anyagot tartalmazó vizeket (Harkányi, Kerekdombi, Fonyódi stb.) csak mértékkel, addig a jelentős 3000 mg/l ásványi anyagtartalmú vizeket (például a Harmatvíz, a Balfi, az Apenta, a Kékkúti, a Bükki és a Borsodi) csak alkalomszerűen fogyasszuk.

Egészségünk megőrzése érdekében érdemes különböző márkájú vizeket inni, mert ha hosszú időn keresztül csak egyfajta terméket fogyasztunk, bizonyos ásványokból akár túl sok kerülhet a szervezetünkbe, míg más, szükséges anyagokhoz nem jutunk hozzá. A magas ásványianyag-tartalom pedig leterhelheti a szervezetet. A kalcium túlzott mennyiségű bevitele székrekedést okozhat, rontja más ásványi anyagok – vas, cink – felszívódását, és az arra érzékenyeknél könnyen vesekőképződéshez vezethet. A túl sok nátrium pedig növelheti a vérnyomást.

Az ásványvizekkel kapcsolatos fő probléma, hogy a bennük lévő ásványi anyagok szervetlenek. Bejutnak ugyan a vérkeringésbe, de nem hatolnak be a sejtjeinkbe, mert a sejthártya nem ereszti át őket. A sejthártya az ásványi anyag belső fizikai minősége alapján dönt az anyagfelvételről, és csupán a már megkötött, szervessé vált ásványi anyagokat hasznosítja. Ezek megkötéséhez szállítókra van szükségünk, például növényekre, gyümölcsökre, tejre. A túlzott mértékű szervetlen ásványi só bevitele gyorsítja az öregedési folyamatokat, a koleszterin kristályokhoz hasonlóan lerakódik. Az utóbbi évek növekvő ásványvíz-fogyasztása egyértelmű kapcsolatba hozható a vérkeringési zavarok számának növekedésével, de a túlzott epe- és vesekő kialakulása is figyelmeztet a szervetlen ásványi anyagok szükségtelen bevitelére. A vízhez adott szénsav nem tesz jót az izületeknek és a csontoknak. A természetes szénsavtartalmú vizekből is maximum 2-3 pohár fogyasztható naponta.

 
 
 
Vissza a problémára