NSF International szabvány

NSF – National Science Fundation

 

 

60 évvel ezelőtt alapított NSF (National Science Fundation) International független, objektív nonprofit vizsgáló és hitelesítő szervezet, amely globális teljesítmény-szabványokat dolgoz ki sokféle háztartási és ipari termékekhez. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrégiben jelölte ki az NSF-t a világ Ivóvízbiztonsági és kezelési Együttműködési Központjává. Collaborative Centre for Drinking Water Safety and Treatment és az ANSI American Standarts Institute Amerikai Nemzeti Szabvány Intézet akreditációját is megkapta az ISO 9000 és a QS 9000 szabványok vonatkozásában.

Mit jelent az, hogy egy rendszert az NSF International hitelesít?

Az NSF hitelesítés megadásához a víztisztító rendszert nem csak abból a szempontból vizsgálják, hogy képes-e a szennyeződéseket a vízből eltávolítani.

További öt kritériumnak kell megfelelni:

  1. A szennyeződés eltávolítását ill. megfelelő csökkentését az NSF I-nek kell igazolnia saját laboratóriumukban végzett ellenőrzés alapján.
  2. A rendszer semmilyen káros anyagot nem bocsáthat a vízbe és szigorú extrakciós vizsgálaton kell átesnie a vízzel érintkező anyagok tekintetében.
  3. A rendszert szilárdan kell kialakítani, és úgy kell megtervezni, hogy megfeleljen a vízvezeték-szerelési követelményeinek.
  4. A reklámoknak, a szakirodalomnak és feliratozásnak nem szabad hamis vagy félrevezető állításokat tartalmazniuk. A tájékoztatásnak ellenőrizhetőnek és az abban szereplő állításoknak alátámaszthatóaknak kell hogy legyenek.
  5. Az anyagoknak és a gyártási folyamatoknak összhangban kell lenniük és éves vizsgálatoknak megfelelniük.

Több tucat víztisztító rendszerre vonatkozó nagyszámú állítás közül melyiknek higgyenek a vásárlók?

Az NSF I/ANSI szabványok alapján lehet a legpontosabban, a legteljesebben és a legtárgyilagosabban megítélni egy konkrét rendszer teljesítményét, a rendszert forgalmazó cég megbízhatóságát. Ha egy víztisztító rendszert a fent említett szabványok alapján hitelesít az NSF I, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a vizsgálatot olyan tárgyilagos, független, kívülálló szervezet végezte, amely az ivóvízkezelés vezető szakértőjeként ismert és elismert szerte a világon. Ennek eredményeként teljesen megbízhat abban, hogy az NSF I. által hitelesített teljesítmény-értékek pontosan tükrözik a termék valós teljesítményét.

42. szabvány – Érzékszervi hatások
Vízkezelő-rendszerek vizsgálata, az ivóvíz színét, szagát és átlátszóságát befolyásoló szennyezőanyagok mennyiségének csökkentésére való képességük szempontjából.

53. szabvány – Egészségügyi hatások
Vízkezelő rendszerek vizsgálata az ivóvízben levő különböző szennyezőanyagok többek között az ólom, az azbeszt, az illó szerves vegyületek és a fertőtlenítőszerek melléktermékeinek mennyiségének csökkentésére, ill. eltávolítására való képességük szempontjából. Ezt sokkal nehezebb teljesíteni, mint a 42-est.

Vissza a termékre
 
Termékeink Minősítései